W sumie nie powinienem się dziwić, że mity i kłamstwa mają się dobrze, gdyż w naszym kraju ok. 30% ludzi wierzy w homeopatię, a 61% w to, iż GMO są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia. Dodać należy, iż 21% naszych rodaków wierzy w to, iż szczepienia powodują autyzm (autyzm mają powodować milionowe części grama różnych związków zawarte w [...]
[...] WYDANIE III INGA KRZYWY, EDWARD KRZYWY, MAGDALENA PASTUSZAK GABINOWSKA, ANDRZEJ BRODKIEWICZ „OŁÓW – CZY JEST SIĘ CZEGO OBAWIAĆ?” https://www.pum.edu.pl/__data/assets/file/0006/38157/56-02_118-128.pdf Emilia Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”. Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” [...]
[...] amatorach (8 graczy zespołowych, 5 zawodników dyscyplin wytrzymałościowych oraz 2 podnoszących ciężary). Odnotowano pozytywny wpływ stosunku na osiągi (rowerek, ergometr). O ile bezpieczna okazała się 10 godzinna przerwa od stosunku do zawodów, o tyle odnotowano potencjalne zagrożenie dla regeneracji po intensywnej pracy, jeśli stosunek seksualny [...]
[...] materii należy jeszcze poczekać. Referencje: Joanna Banach, Władysław Sinkiewicz „Cholesterol HDL — przyjaciel czy wróg?” https://ojs.kardiologiapolska.pl/kp/article/viewFile/KP.2013.0045/7195 Daphna Weissglas-Volkov and Päivi Pajukanta1 “Genetic causes of high and low serum HDL-cholesterol” [...]
[...] (NPP), methandrostenolone (dianabol w Polsce lepiej znany, jako metanabol), oxandrolone (anavar), methenolone enanthate (primobolan). Ciężko też powiedzieć, na ile stres oksydacyjny i zmiany zachodzące w organizmie są indukowane stosowaniem SAA, a na ile treningiem. Od dawna wiemy, iż nadmierny wysiłek fizyczny wywołuje obraz [...]
[...] Jacek Manitius „Odwodnienie jako przyczynek do rozważań nad chorobą z przegrzania — opis przypadku” https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/viewFile/12078/9956 Aritz Urdampilleta, Saioa Gómez-Zorita „Hydration and chemical ingredients in sport drinks: food safety in the European [...]
W obecnych badaniach duży nacisk kładziony jest na naturalne molekuły i ich potencjalne efekty terapeutyczne w profilaktyce wielu chorób. Kofeina najczęściej kojarzy się ze sportem lub pracą umysłową. Dla wielu osób jest to zatem stymulant, który wydaje się nie mieć potencjalnie korzystnych dla zdrowia zastosowań. Okazuje się jednak, że ta z [...]
[...] and meta-analyses on obesity, cardiometabolic disease and diabetes” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174149/ Duchman SM1, Ryan AJ, Schedl HP, Summers RW, Bleiler TL, Gisolfi CV. “Upper limit for intestinal absorption of a dilute glucose solution in men at rest.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9107630 Cermak NM1, van Loon LJ. [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu: Ile białka potrzebuje sportowiec? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Ile potrzeba białka roślinnego, a ile tego pochodzenia zwierzęcego? W powiedzeniu „Jesteś tym, czym jesz” tkwi wiele prawdy. Niestety mimo dostępnej na wyciągnięcie ręki całej wiedzy ludzkości (w tym gotowych opracowań dotyczących [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, w swoim znaczeniu obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność i/lub hiperinsulinemię, dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy współwystępujący stan prozapalny i prozakrzepowy. Produktem, który warto wypróbować, jest berberyna. Ma wyraźny wpływ na oporność [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
[...] oczywiście po odłączeniu estrów czystego testosteronu jest mniej). W rzadkich wypadkach stężenie preparatów z oficjalnego obrotu jest nieco niższe. Później zapytano Bostina, ile musiałby w takim razie brać kulturysta będący na wyższym poziomie w trakcie przygotowań i jego odpowiedź była szokująca: 1,5 g testosteronu, tygodniowo, 1 g primobolanu, [...]
[...] wydzielaniem insuliny, insulinoopornością, zmniejszonym wykorzystaniem glukozy, nadmierną produkcją glukozy w wątrobie oraz ogólnoustrojowym stanem zapalnym o niewielkim nasileniu. Cukrzyca typu 2 jest niebezpieczną chorobą, która dotyka 34,2 mln osób w Stanach Zjednoczonych (10,5% całej populacji). Kolejne dziesiątki milionów Amerykanów mają [...]
Różnego rodzaju węglowodany znalazły szerokie zastosowanie w sporcie, szczególnie w dyscyplinach wytrzymałościowych. Niestety z suplementacją związana jest cała masa mitów, na których wyjaśnianie można poświęcić kilkadziesiąt stron. Ile czasu potrzebują węglowodany Potrzeba kilkunastu minut, aby węglowodany zaczęły odgrywać jakąkolwiek rolę w [...]
Z wyborami żywieniowymi wiąże się wiele kontrowersji, niektórzy uczynili z tego niemal religię. Internet dla wielu osób staje się polem bitwy, a dyskusje niejednokrotnie przeradzają się w utarczki. Gdzie jest prawda? Nie zajmuję się rozważaniami filozoficznymi. Wiele wskazuje na to, iż osoby mające odpowiedni garnitur genetyczny będą żyły długo, [...]
[...] treningu oporowego. Istnieją również dowody na to, iż okazjonalny, nieregularny trening pozwala nawet na 6 tygodniowy częściowy odpoczynek od siłowni bez znacznych strat w sile mięśni. U początkujących 4 tygodnie treningu mogą zwiększyć siłę o 31%. Po 2 tygodniach przerwy od siłowni odnotowano spadek siły o 5% i nadal zachowali oni większość ze [...]
[...] w produktach zawierających kakao lub czekoladę oraz w lekach. Ze względu na szerokie spożycie przez większość grup ludności, naukowcy próbowali udzielić odpowiedzi, na ile jej dostarczanie jest bezpieczne dla zdrowia. Wnioski Kofeina dobrze komponuje się z l-karnityną. Takie połączenie wydaje się wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej i [...]